KONCEPT 4 - Na šta treba obratiti pažnju u toku razgovora za posao?

Kako bi poslovanje bilo uspešno neophodno je da tim ljudi koje biramo za saradnike bude adekvatan. Stoga, autor knjige „Menadžment u krizi“, Dragiša Ristovski daje praktične ideje koje možemo koristiti kao neki vid alata u toku regrutacije kandidata a reč je o „konceptu 4“.

Obratimo pažnju i proverimo sledeće četiri stvari:

1.Da li kandidat / kandidatkinja postavlja pitanja? (Ovaj parametar nam može ukazivati na to koliko je kandidat, produktivan i inteligentan jer dokazano da je postavljanje pitanja odraz inteligentnog uma.)

2.Da li je kandidat / kandidatkinja vredan i radan? (Ovaj parametar između ostalog možemo proveriti tako što posmatramo koliko se kandidat pripremio i spremio za sam intervju.)

3.Da li je kandidat / kandidatkinja ambiciozan? (Ovaj parametar možemo da pokušamo da proverimo pitanjem koje možemo postaviti u stilu:“Zamislite da je prošlo pet godina i da smo mi kolege koje sede i ćaskaju, šta bi rekli da smo već prošli za prethodni period?)

4.Da li je osoba prijatna? (Samo prijatnost proverimo po mom mišljenu pre svega shodno energiji koju osoba emituje, samom njenom nastupu, i odmerenosti koju pokazuje. Pored toga lično koristim već pomenuti kriterijum kroz postavljanje sebi pitanja:“ Da li bi sa ovom osobom privatno mogao popiti kafu?“

Ostatak teksta možete pronaći u knjizi: „Menadžment u krizi - Kriza u menadžmentu“ - Ristovski, D.

Ukoliko vam je potrebna podrška u poslovanju ili usluga selekcije i regrutacije možete nam se obratiti putem kontakta na našem sajtu HR Professional Solution.

Autor: Dragiša Ristovski - D.R. Gilbert Centar

 




TOP